Türkiye’nin bölgelerinde neler yetişir?
Endüstriyel bitkiler arasında Türkiye’de en fazla ekim alanına sahip ürünler: pamuk, ayçiçeği ve şeker pancarıdır. Fakir topraklarda daha iyi yetişen bir tarım ürünüdür. … Pamuk. … Şeker pancarı … Çay. … Haşhaş … Keten ve kenevir. … Fotoğraf galerisi.
7 bölgede neler yetişir?
Marmara Bölgesi: ayçiçeği, şeker pancarı, pirinç, mısır, zeytin, sebze ve meyveler. Karadeniz Bölgesi: fındık, çay, keten, mısır, zeytin, kivi, turunçgiller. Akdeniz Bölgesi: buğday, pirinç, pamuk, muz, haşhaş, şeker pancarı, zeytin, üzüm. Ege Bölgesi: zeytin, üzüm, incir, pamuk, turunçgiller, elma, kiraz.
Ülkemizde neler yetişir?
Türkiye, dünyada fındık, kiraz, incir ve kayısı üretiminde birinci sırada yer alırken, ayva, haşhaş, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, fıstık, kestane, kiraz ve salatalıkta üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada yer alıyor.
Türkiye’de nerede ne yetişiyor?
Meyve ve sebze, seracılık, Akdeniz bölgesinde turunçgiller, Ege bölgesinde zeytin, tütün, turunçgiller, Trakya’da ayçiçeği, Güney Marmara’da sebze ve meyveler, Karadeniz’de fındık, çay, tütün, tahıllar ve şeker pancarı. Orta Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgesinde pamuk ve tahıllar yetiştirilmektedir.
Ege Bölgesi’nde ne yetişir?
Bölge; Kestane, zeytin, üzüm ve nar yetiştiriciliğinde ülkenin önde gelen bölgelerinden biridir. Bu meyvelerin yanı sıra turunçgiller, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir rol oynar.
İç Anadolu Bölgesi’nde ne yetişir?
İç Anadolu Bölgesi, sebze üretim miktarı bakımından lider konumda olmasa da; havuç, soğan, domates, kavun, karpuz, lahana, hıyar, fasulye ve kabak üretiminde oldukça önemli bir yere sahiptir.
Akdeniz bölgesinde ne yetişir?
Akdeniz Bölgesi’nde ağırlıklı olarak yetiştirilen tarım ürünleri arasında altınbaşak, acı portakal, avokado, muşmula, portakal, limon, bergamot, keçiboynuzu, mandalina, incir ve hurma yer almaktadır.
7 tane bölgemiz nelerdir?
Türkiye’nin idari sınırları olan NUTS ile karıştırılmamalıdır.Akdeniz Bölgesi.Doğu Anadolu Bölgesi.Ege Bölgesi.Güneydoğu Anadolu Bölgesi.İç Anadolu Bölgesi.Karadeniz Bölgesi.Marmara Bölgesi.
Doğu Anadolu Bölgesi’nde ne yetişir?
Ekili alanlarda ağırlıklı olarak buğday, arpa, mercimek, nohut ve şeker pancarı yetiştirilmektedir. Sebzelerde ağırlıklı olarak domates, biber, patlıcan ve fasulye yetiştirilmektedir; meyvelerde ağırlıklı olarak kayısı, elma ve armut yetiştirilmektedir. Tablo 4. Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki (2003) illere göre tarım alanları ve orantılı dağılımları.
Türkiye’de en çok üretilen şey nedir?
En çok üretilen ürünlere bakıldığında, tarla ürünleri arasında buğday, taze sebzeler arasında domates ve meyveler arasında üzüm ilk sırada yer alıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın topladığı verilere göre, geçen yıl yaklaşık 7,9 milyon hektar arazide 19 milyon ton buğday üretildi.
Karadeniz bölgesinde ne yetişir?
Karadeniz Bölgesi’ndeki türlere bakıldığında; üretim alanında kivi, ceviz, hurma, fındık, çay, kiraz, mandalina ve kestane türleri yetiştirilmekte; çay, üzüm, kiraz, limon, hurma ve mandalina üretim miktarları ise çok önemli olmasa da artmaktadır.
Marmara Bölgesi’nde ne yetişir?
Genel bitki örtüsü bozkırdır. Bölümde yetiştirilen başlıca ürünler şunlardır: buğday, mısır, pirinç, şeker pancarı, ayçiçeği, susam ve patates. Bağcılık ve ayçiçeği yetiştiriciliği çok iyi gelişmiş olduğundan, alkollü içecek ve yağ endüstrileri de buna göre gelişmiştir.
Türkiye neler üretiyor?
Türkiye, dünyada fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve haşhaş tohumu üretiminde birinci, kavun, karpuz, vişne, salatalık, keçiboynuzu ve nohut üretiminde ikinci, mandalina ve elma üretiminde üçüncü, fıstık, çilek, kestane, ceviz ve mercimek üretiminde ise dördüncü sırada yer alıyor.
Türkiye’de tarım en çok hangi bölgede yapılır?
Türkiye’de en büyük tarım alanlarına sahip şehirler Konya, Ankara ve Şanlıurfa’dır. “Ekmek sepeti” olarak da adlandırılan Konya’nın tarım alanı 19 milyon 600 bin 279 dönümdür. Geçtiğimiz yıl bu alanın 13 milyon 957 bin 372 dönümü tahıl yetiştirmek için kullanılırken, 4 milyon 980 bin 662 dönüm arazi nadasa bırakıldı.
İstanbul’da ne yetişir?
Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, yulaf, mısır, ayçiçeği, kolza tohumu, şeker pancarı ve soğandır. Sebze yetiştiriciliği oldukça gelişmiştir. Üretilen domatesler, büyük miktarlarda patlıcan, kabak, bezelye, bakla, semizotu, taze soğan ve sarımsakla birlikte İstanbul’a gönderilmektedir.
Türkiye’de tarım en çok hangi bölgelerde yapılır?
Türkiye’de en büyük tarım alanlarına sahip şehirler Konya, Ankara ve Şanlıurfa’dır. “Ekmek sepeti” olarak da adlandırılan Konya’nın tarım alanı 19 milyon 600 bin 279 dönümdür. Geçtiğimiz yıl bu alanın 13 milyon 957 bin 372 dönümü tahıl yetiştirmek için kullanılırken, 4 milyon 980 bin 662 dönüm arazi nadasa bırakıldı.
Doğu Anadolu Bölgesi’nde ne yetişir?
Ekili alanlarda ağırlıklı olarak buğday, arpa, mercimek, nohut ve şeker pancarı yetiştirilmektedir. Sebzelerde ağırlıklı olarak domates, biber, patlıcan ve fasulye yetiştirilmektedir; meyvelerde ağırlıklı olarak kayısı, elma ve armut yetiştirilmektedir. Tablo 4. Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki (2003) illere göre tarım alanları ve orantılı dağılımları.
Akdeniz bölgesinde neler yetişir?
Akdeniz’in verimli bölgelerinde, hemen hemen her türlü tarım ürününün kolayca bulunabildiği yerlerde, portakal, limon, ekşi portakal, greyfurt ve mandalina üretimi baskındır. Ayrıca bölgede üzüm, karpuz, incir, domates, biber ve zeytin yetiştirilmektedir.
Türkiye’nin en verimli toprakları hangi bölgededir?
Ege Bölgesi, Türkiye’nin batısında Ege Denizi kıyısı boyunca uzanır ve ülkenin en verimli topraklarına sahip bölgelerinden biridir. Bu bölgenin toprak yapısı genellikle hafif, derin ve iyi drene edilmiş kahverengi Akdeniz topraklarından oluşur.