TCK 252/2 maddesi nedir?
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 252(2) maddesine göre; Rüşvet veren veya bu hususta kamu görevlisiyle anlaşan kişi, durumun resmi makamlarca öğrenilmesinden önce, pişmanlık duyarak durumu ilgili makamlara bildirirse, hakkında rüşvet suçundan dolayı ceza verilmez.
TCK’nın 247 maddesi nedir?
Madde 247 – (1) Görevi nedeniyle kendisine veya başkasına ait olan veya korumak ve gözetmek zorunda olduğu malları zimmetine geçiren kamu görevlisine beş yıldan oniki yıla kadar hapis cezası verilir.
Rüşvette etkin pişmanlık var mı?
Rüşvet anlaşması yapılmış olsa bile, yetkili, anlaşmada kabul edilen rüşvet menfaatini vermeden önce pişmanlık duyabilir. Bu durumda rüşvet henüz yetkili tarafından verilmediğinden, teslim ve müsadere söz konusu olamaz.
Rüşvet suçu paraya çevrilir mi?
Türk Ceza Kanunu’na göre; Sadece kısa süreli hapis cezaları para cezasına çevrilebilir. Kısa süreli hapis cezası bir yıl veya daha az süreli hapis cezasıdır. Rüşvet suçu için verilen cezanın ağırlığı nedeniyle, bu suç için verilen hapis cezası para cezasına çevrilemez.
CMK 252/2 maddesi nedir?
Madde 252 – (1) 251 inci maddeye göre verilen kararlara karşı itiraz edilebilir. Süresi içinde itiraz edilmeyen kararlar kesinleşir. (2) İtiraz üzerine hükmü veren mahkemede duruşma açılır ve yargılamaya genel hükümlere göre devam edilir.
Rüşvet suçu nasıl ispat edilir?
Rüşvetle elde edilen çıkar para ise; pratikte bu en iyi, bu paraların seri numarasının verilmesiyle kanıtlanır. Genel olarak, suçun kanıtı tanıklar, video veya ses kayıtları ve uygun durumlarda ilgili belgelerle yazışmalar yoluyla sağlanabilir.
Türk Ceza Kanunu 257 maddesi nedir?
“…5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesinde: “Kanunda suç olarak tanımlanan haller dışında, görevlerinin gereklerine aykırı davranarak, kişileri taciz eden, kamuya zarar veren veya kişilere haksız kazanç sağlayan görevliler hakkında cezaya hükmolunur.” hükmü yer almaktadır. Karar kesindir.
TCK 234 madde nedir?
Türk Ceza Kanunu’nun 234. maddesinin 1. ve 2. fıkralarında, yakın akrabalar tarafından işlenen bir ölçüde çocuğu kaçırma ve alıkoyma suçu; üçüncü fıkrasında ise evden ayrılmış çocuğu alıkoyma suçu olmak üzere iki ayrı suç kategorisi düzenlenmiştir.
TCK 245 madde nedir?
Banka veya kredi kartının kötüye kullanılması suçu, bir başkasına ait banka veya kredi kartının hukuka aykırı olarak kullanılması veya başkası adına sahte kart üretilmesi, satılması, devredilmesi veya sahte kartın kabul edilmesi suretiyle işlenen bir bilişim suçudur (Madde 11).
Guveni kotuye kullanmanın cezası nedir?
Güveni kötüye kullanma suçundan sanık, altı aydan iki yıla kadar hapis ve para cezasına çarptırılır. Görevi kötüye kullanma suçundan sanık, bir yıldan yedi yıla kadar hapis ve üç bin güne kadar para cezasına çarptırılır.
İrtikap suçu kaç yıldır?
Zimmete para geçirmenin cezası 5 ila 10 yıl hapistir. İkna yoluyla gaspın cezası 3 ila 5 yıl hapistir. Gasp, soruşturma görevini ihmal ederek yapılırsa, ceza 3 ay ile 3 yıl arasındadır.
Rüşvet nedir örnek?
Rüşvet ayrıca, mallar için kefil olmak gibi ahlaki bir görev karşılığında ücret talep etmeyi de içerir. Daha dar anlamda, rüşvet “bir kamu görevlisinin yetkisini veya nüfuzunu kötüye kullanarak elde ettiği avantaj” olarak tanımlanabilir.
Rüşvetin yatarı ne kadar?
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun “Rüşvet” başlıklı 252/1. maddesinde; “Rüşvet alan kamu görevlisine dört yıldan oniki yıla kadar hapis cezası verilir. Rüşvet veren kişi de kamu görevlisi gibi cezalandırılır.
Görevi kötüye kullanma zamanaşımı kaç yıldır?
Görevi kötüye kullanma suçlarında zamanaşımı Görevi kötüye kullanma suçlarında zamanaşımı süresi 8 yıldır; cezai zamanaşımı süresi ise 10 yıldır. Dava zamanaşımı süresi suçun işlendiği tarihten itibaren başlar ve bu sürenin bitiminden sonra dava açılamaz veya ceza verilemez.
Rüşvet suçunun mağduru kimdir?
Suçun mağduru: Rüşvet suçu, toplumun kamu yönetiminin güvenilirliğine ve işleyişine olan inancını ihlal ettiğinden, korunan hukuki değer dikkate alındığında, suçun mağduru toplumu oluşturan herkestir.
TCK 227 2 cezası nedir?
Fuhuşa teşvik suçunu düzenleyen TCK maddesi.
TCK 257/2 maddesi nedir?
(2) Kanunda suç olarak tanımlanan haller dışında, görevini yaparken ihmalkârlık veya gecikme nedeniyle kişileri rahatsız eden veya kamuya zarar veren ya da herhangi bir kişiye haksız menfaat sağlayan kamu görevlisine üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Memur rüşvet alırsa ne olur?
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun “Rüşvet” başlıklı 252/1. maddesinde; “Rüşvet alan kamu görevlisine dört yıldan oniki yıla kadar hapis cezası verilir. Rüşvet veren kişi de kamu görevlisi gibi cezalandırılır.
Basit yargılama usulü nedir?
Basit yargılama, belirli suçlardan dolayı kamu davası açılması halinde mahkemenin takdirine bağlı olarak kullanılan bir yargısal prosedürdür. Basit yargılama prosedüründe duruşma yapılmaz ve yargılama dosya üzerinden yapılır. Ayrıca basit yargılamada hüküm giyilirse ceza ¼ oranında indirilir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Meknuz Ne Demek