İçeriğe geç

Yaralamadan Tutuklama Olur Mu

Basit yaralamadan tutuklama olur mu?

Türk Ceza Kanunu’nun 86/2. maddesine göre kasten yaralama suçunda mağdurun şikâyeti belirleyici olup cezası dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası olduğundan, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100. maddesinde belirtilen şartları taşımadığından hakim tarafından tutuklama kararı verilemez.

Basit yaralamadan ceza alınır mı?

Kanunda basit saldırı için öngörülen para cezası “günlük para cezası”dır. Bu para cezası, hapis cezasına alternatif bir yaptırım olarak da verilmektedir. Cezanın belirlenmesi için öncelikle gün sayısı belirlenir. Her gün için belirlenecek para cezası 20 ile 100 TL arasındadır.

Kasten yaralamadan ceza alan ne kadar yatar?

(2) (Ek fıkra: 31/3/2005-5328/4 md.) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisi, basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek kadar az ise dört aydan bir aya kadar hapis cezasına; mağdurun şikâyeti üzerine bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.

Adam yaralamanın cezası nedir 2024?

Suçun cezası yaralanmanın ciddiyetine göre değişir. Yaralanma basit tıbbi müdahale ile tedavi edilebilecek büyüklükteyse, suçluya 1,5 ila 4,5 yıl hapis cezası verilir. Ancak, yaralanma basit müdahale ile giderilemeyecek bir yaralanmaysa, suçluya 3 ila 12 yıl hapis cezası verilir.

Kasten yaralamadan hapse girilir mi?

M. Madde 87/4’e göre, kasten yaralama suçuyla ölüme sebebiyet verilmesi halinde, kasten yaralama suçunun temel halinde 8 yıldan 12 yıla kadar, yukarıda sayılan nitelikli hallerde ise 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası verilir.

Tutuklama hangi hallerde olur?

Tutuklama için gösterilen nedenler şüphelinin veya sanığın kaçtığı şüphesi ve delillerin karartıldığı şüphesidir. Bu iki nedenden birinin varlığı karar verilmesi için yeterlidir. Bu nedenlerden birinin varlığı tutuklama kararının gerekçesini destekler.

Basit yaralamadan yargılanıyorum mahkemede ne sonuç çıkar?

Mağdurun basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek bir yaralanma nedeniyle şikâyetinden vazgeçmesi halinde, soruşturma aşamasında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilir. Yargılama aşamasında hâkim ceza muhakemesinin sona erdirilmesine karar verir.

Basit yaralamada adli para cezası ne kadar?

Örneğin, basit tıbbi müdahaleyle giderilebilecek kasten yaralama suçunda, 4 aydan bir yıla kadar hapis veya para cezası verilebilir.

Adam dövdürmenin cezası nedir?

Maddenin birinci fıkrasının hükmüne göre, başkasının vücuduna kasten acı veren veya sağlığını veya zihinsel yeteneğini bozan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya para cezası ile cezalandırılır. Bu hüküm, suçun basit şeklidir.

Kaç yılın yatarı yok?

1 yıl 8 ay cezası ne kadar? 1 yıl 8 ay cezasında ceza yoktur. 30.03.

5 yılın altındaki ceza yatar mı?

30 Mart 2020’den önce işlenen suçlar bağlamında, 6 yıl veya daha az hapis cezasına çarptırılan kişiler doğrudan serbest bırakılabilir. Bu hesaplamaya ayrıca icra rehninin hesaplanması da dahildir.

6 ay cezanın yatarı nedir?

Örneğin, iki yıl altı ay hapis cezasına çarptırılan bir hükümlü, cezasını çekmeye başladığı tarihten itibaren bir yıl üç ay denetimli serbestlikte kalır. Bu sürenin sonunda hükümlü şartlı olarak serbest bırakılır.

Yaralamada tutuklama olur mu?

Madde 100/3-a-4 uyarınca; Kasten yaralama (madde 86, üçüncü fıkra, b, e ve f cümleleri) ve kasten yaralamanın neticesiyle ağırlaşmış hali (madde 87), ayrıca, 12.05.2022 tarihinde maddeye eklenen i fıkrasına göre; Kadına kasten yaralama suçu, tutuklama nedeni sayılmıştır.

Hafif yaralamanın cezası kaç yıldır?

Örneğin Türk Ceza Kanunu’na göre basit yaralama suçunun faili 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırken, kasten yaralama suçunun faili 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabiliyor.

Kasten yaralamanın nitelikli hali nedir?

Maddenin 3(e) paragrafı, kasten yaralama suçunun silahla işlendiği durumu nitelikli durum olarak düzenler. Silahla işlenen suçun nitelikli durum olarak kabul edilmesinin temel fikri, söz konusu aracın mağdurun yaşamı, fiziksel bütünlüğü ve özgürlüğü için oluşturduğu potansiyel tehlikedir.

Hangi durumlarda tutuklama olur?

Tutuklama kararının iki temel amacı vardır: Şüpheli veya sanığın davranışlarına ilişkin delillerin korunmasını sağlamak; Tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı uygulanmaya çalışıldığına dair kuvvetli şüphe varsa, delilleri korumak amacıyla tutuklama kararı verilebilir.

Hangi suçlarda tutuklama kararı verilemez?

Tutuklama kararı verilemeyecek haller şunlardır; Şüpheli veya sanığa isnat edilen suçlardan yalnız adli para cezasını gerektirenler veya hapis cezasının üst sınırı bir yılı geçmeyen suçlar nedeniyle tutuklama kararı verilemez.

Tutuklama şartları nelerdir?

1) Sanık veya şüpheli hakkında bir suç şüphesinin kuvvetli olması gerekir. 2) Tutuklama haklı olmalıdır. 3) Sanık veya şüphelinin, belirli olayın delillerini gizleme imkânına sahip olması gerekir. 4) Şüpheli veya sanığın davranışının delilleri gizlediği şüphesi olmalıdır.

Kanıt olmadan tutuklama olur mu?

Yeterli delilin bulunmaması durumunda, şüphe üzerine tutuklama mümkün değildir. Bir suça ilişkin yeterli ve güçlü şüphenin varlığı tutuklamanın temelidir, ancak bu tek başına yeterli bir sebep değildir. Bir suça ilişkin yeterli ve güçlü şüpheye ek olarak, tutuklama gerekçeleri de gereklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir